Opbruddet i Estlands kultur er blevet enormt 🌻

Hej, vi bager brød igen.. bager I også nogle gange? Hos os er det Teivi, der gør det, men mest fordi jeg pga. de diagnoser ikke kan fokusere så længe ad gangen, og bage tager jo nogle timer 🙂

Men jeg følger med på sidelinjen, og går meget op i det. Teivi præsenterede lige en artikel i et stort medie her Postimees, der betyder Postbud..

at vidste I, at danskerne laver smørrebrød, og så er der et billedgalleri, en opskrift på dansk rugbrød, og for danskere lyder det måske ikke som en kæmpe revolution..

men det er det modsatte af Sovjet-tiden her, hvor nyde var noget, man skulle undertrykke, og man blev sat på plads socialt, hvis man gjorde ikke-arbejderklasse ting som at dekorere sin rugbrød.. til smørrebrød.

Så det skal ses i et historisk lys, at det er et jordskælv her, der sker. Veganer er, hvad man skal være nu her, og det bliver set som et tabertræk at hænge fast i Sovjet-kulturen.

Ressourcestærke vælger det nye, i den mest univers-størrelse kontrast til før 🙂 alt, man blev sat på plads socialt for før, er det man skal være nu for ikke at blive taget for en taber af den nye, ressource-stærke gruppe.

Og det er bare folk fra Sovjet-kulturen, hvor der ikke blev (og heller ikke måtte) tænkes udover arbejderklasse-værdierne..

som at arbejde er noget, man gør med hænderne, på en fabrik & hvis man ikke er beskidt af olie efter, har man ikke arbejdet.. og det kræver en stor mængde kød, så man har fysisk energi til at gå på arbejde, der er fysisk hårdt.

Et tænke-arbejde, som er det, man skal have nu, fandtes ikke. Det eneste afgørende var fysisk energi til arbejde på en metal-fabrik med smelteovne & kedeldragt..

Og hænge fast i det, hvor følelser er ligegyldige, og man til sidst ikke føler dem mere, fordi man ikke må tænke på dem.. startede et opbrud i, da jeg havde boet her i halvandet år..

og nu efter 5 år, bliver man (og det Er en hård kultur i Estland lige nu) set ned på som en decideret taber, hvis man hænger fast i det.

Og hele udtrykket ‘han hænger fast i den kultur fra Sovjet’ viser også den nye, ressourcestærke gruppes holdning 🙂

For danskere kan det være chokerende i Estland lige nu..

for der er meget sortering i mennesker herovre lige nu, hvor man kan hoppe på vognen veganer, eller i det mindste vegetar, have et tænke-arbejde på et kontor, have en ikke-arbejderklasse-løn, være veluddannet gerne fra uni..

eller man kan falde. Og der er problemer i det, for hvad med alle dem, som falder? Unge i Estland vil et nyt Estland.

Men det er Super spændende at have mødt Teivi, for jeg er trådt direkte ind i verdenshistorien.. strejkerne, der startede Sovjet i 1918, skete lige rundt om hjørnet i Skt. Petersborg..

Og følge selve centeret af verden i Den Kolde Krig flytte sig så vanvittigt.. det kræver virkelig noget at følge med, for det er jordskælv, der sker.. men en status på kulturen lige nu..

hvor en gruppe hænger fast i Sovjet, og møder fordømmelse.. og en gruppe der er alt, det klimatosse favner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s