Psykologen forklarede, alt jeg har skrevet om ☀️

Hej allesammen.. og velkommen til sumpede Tartu

Omkring juni bliver Estland til en stor sump & nationalparkerne er oversvømmede, og det er rigtig cool at gå rundt i 🙂

De seneste par dage har jeg jo skrevet om det her med spændinger mellem de sociale lag i samfundet. Og i dag forklarede psykologen en af de helt store faktorer bag, om man ender i det ene lag eller andet 🙂 Hun forklarer forskellige modes for væremåde & følelser og tanker.

For psykisk virkelig sunde personer, der har styr på tingene, er kreative, har et godt liv.. og er i stand til at tage uddannelse..

der er Healthy Adult Mode det klart største. Og det holder et Happy Child Mode i hånden.

I healthy adult gør man ting som: sige undskyld når man har en grund til det, indrømmer fejl uden at dømme sig selv for hårdt, prøver at gøre tingene bedre for fremtiden, er sin egen gode forælder..

hvor man selv tager ansvar for, at man har det godt og gør de rigtige og sunde ting, spiser sundt, og selv tager ansvar for, at man har styr på tingene i hverdagen.

Og i happy child mode, som der også skal være plads til: være kreativ, gå til en koncert, fotografere i botanisk have, gå en tur i skoven

Udover de to modes, der virkelig skal fylde meget, er f.eks. vulnerable child (sårbart barn), helpless child, angry child. Og pointen med dem er, at man også som voksen skal være i stand til at føle sig sårbar, eller frustreret..

men hvis man som voksen viser følelserne på den måde, som et barn ville gøre (der er meget forskellig fra en sund voksen), så hopper kæden lidt af.

Og i alle dem, vi har haft konflikter med, har det netop handlet om, at de har ladet de der forskellige Child Modes løbe frit uden kontrol fra en voksen tankegang.

Når så at f.eks. vores nabo har festet hele natten ude i haven, og han ikke længere kan bo i huset & skal flytte.. så er det netop den umodenhed i følelser (child modes)..

der får ham til at skrive vrede emails til os om, hvor dumme vi er.. når det hele jo startede med, at han i Healthy Adult Mode skulle tage ansvar for sine egne handlinger, at han festede hele natten i haven..

og hvis man er i Healthy Adult Mode, så kan man netop indrømme, at man begik en fejl, og snakke roligt, konstruktivt om en situation og prøve på at gøre det bedre fremover.

Og det er netop den ting, at healthy adult mode skal være det styrende.. som vi har efterspurgt, og som gik galt, i alt fra vores familier til naboer til.. rigtig mange derude 🙂

Men det var virkelig skønt at få forklaret af hende ☀️ Det hjælper mig rigtig meget bare at forstå mekanismerne i deres reaktioner 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s